U Multimedijalnom centru POU Rovinj jučer je održana vrlo vrijedna i zanimljiva tribina o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica.
Europarlamentarka Biljana Borzan upozorila je na fenomen “skimplifikacije”, smanjenje kvalitete proizvoda pod pritiskom tržišta, prisutnost mikroplastike u morskim organizmima i akumulaciju teških metala u velikim plavim ribama poput tune.
Dr. Maria Blažina naglasila je alarmantno smanjenje ribljeg fonda zbog klimatskih promjena i prekomjernog izlova te istaknula akvakulturu kao ključnu za njegov oporavak. Predložila je i stvaranje zaštićenih zona bez ribolova i sidrenja, što pokazuje pozitivne rezultate u obnovi staništa.
Poseban interes izazvalo je izlaganje nutricionista Alana Čače, koji je govorio o utjecaju prehrane na zdravlje i fizičku kondiciju, s naglaskom na važnost sirove i ekološki uzgojene hrane. Ariana Stojnić, stručnjakinja za kontrolu kvalitete, osvrnula se na izazove u sljedivosti i označavanju proizvoda, ističući potrebu za većom transparentnošću na tržištu.
Tribina je okupila i predstavnike tradicionalne i ekološke proizvodnje. Blanka Sinčić Pulić iz obrta LOKALITET predstavila je koncept OPG tržnica, dok je Šuran Petar Rino, pionir biodinamičke poljoprivrede, istaknuo važnost očuvanja tla i bioraznolikosti kroz prirodne metode uzgoja.
Nakon rasprave uslijedila je degustacija lokalnih proizvoda uz podršku Farma Galafija, Sirane Orbanić, OPG-a Antolović, OPG-a Šuran Petar Rino, OPG-a Ariana Lavižati, Lokalitet OPG tržnice (od Blanke Sinčić Pulić) i S.I.C. d.o.o., tvrtke za preradu i trgovinu ribom.
Zahvala i Ninu Farišu (konoba Brancin) na njegovom doprinosu.
Tribina je potvrdila važnost lokalne i ekološke proizvodnje te potrebu za podrškom malim proizvođačima u osiguravanju zdrave i kvalitetne hrane.